Prima pagină > Realitate > Zilele iubirii

Zilele iubirii


Se apropie cu pasi repezi ziua indragostitilor. Ce poate fi mai dragut decat o zi speciala dedicata dragostei, in care sa poti spune iubitului/iubitei, sotului/sotiei, fratelui, surorii, mamei cat de mult ii iubesti? Eu vreau sa dedic acest post iubirii si celor pe care ii iubesc.

Motivul pentru care se sarbatoreste iubirea in ziua de 14 februarie este ca in aceasta zi Sfantul Valentin a fost executat pentru “crima” de a slavi iubirea si tinerii. Asadar, s-a pastrat traditia ca in aceasta zi in toata lumea se trimit poeme, felicitari, flori, bomboane si se fac declaratii de dragoste. In diverse locuri din lume ziua iubirii a fost si este celebrata in diverse moduri. Am cautat si acestea sunt cateva dintre felurile in care oamenii sarbatoresc pe 14 februarie. Mi s-au parut destul de dragute si unele chiar amuzante.

Spre exemplu in America se obisnuieste sa se faca schimb de felicitari, acest obicei venind din perioada razboiului civil cand erau felicitari puternic colorate cu motive patriotice si politice.
In Franta exista obiceiul de a face la intamplare perechi de tineri. Burlacii se adunau in doua case aflate fata in fata si incepeau sa se strige de la ferestre, alegandu-si astfel jumatatea.
In Italia ziua Sfantului Valentin era sarbatorita ca pe un festival al primaverii si era tinuta in aer liber. Cei tineri se adunau in gradinile infrunzite din poiene sau in spatii special amenajate unde ascultau muzica si poezie, dupa care impreuna cu iubitii mergeau la plimbare sub clar de luna. Acest obicei de-a lungul anilor a incetat si nu se mai sarbatoreste de secole.
In Scotia ziua aceasta se sarbatoreste prin festival. Exista un numar egal de tineri necasatoriti, fete si baieti. Fiecare din acestia isi trec numele pe o coala de hartie, dupa care sunt puse in doua cutii in forma de inimi. Cineva va extrage concomitant din cele doua cutii nume de fata si de baiat, astfel se realizeaza perechile. Tot in Scotia exista obiceiul ca sa-ti fie valentin prima persoana de sex opus, necasatorita, pe care o vei intalni la intamplare pe strada.
In Marea Britanie, Norfolk un personaj numit Jack Valentin ciocane la usile din spatele tututor caselor lasand dulciuri si cadouri pentru copii. Multi copii au fost speriari de acest personaj mitic.

Eu sunt de parere ca fiecare o sarbatoreste asa cum simte si cum ii place, indiferent de tara. O sarbatorim in fiecare zi daca dorim si ne alegem valentinul cum credem de cuvinta. In plus nu strica sa fi creativ, sa ai propriile obiceiuri, sau sa ai propria ta zi a iubirii, nu?

Dar pe 24 februarie se iubeste romaneste, este ziua lui Dragobete. Legenda spune ca Dragobete este un personaj mitologic, ce oficia in cer, la inceputul fiecarei primaveri, nunta tuturor animalelor, traditie ce s-a extins treptat pana in randul oamenilor si a dat nastere unor obiceiuri specifice romanilor din sudul si nordul Dunarii.

Dragobete reprezinta una dintre cele mai frumoase obiceiuri stravechi ale poporului roman. Pacat insa ca foarte multi i-au uitat semnificatia si au substituit-o cu sarbatoarea vecinilor nostri occidentali, aceea a Sf-ului Valentin, ce nu are nici o inrudire cu mitologia populara romana. Insa romanii care cunosc legenda lui Dragobete o celebreaza pe 24 februarie a fiecarei primaveri. Nu uitati nici voi ca iubirea este la ea acasa.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: